Međunarodna izložba minijatura u Kursalonu

DSC_0061 (1)

Jednodnevna međunarodna izložba minijatura u razrušenoj neorenesansnoj građevini Kursalon u Lipiku.
Nakon jednodnevne izložbe, radovi se premještaju u Muzej Grada Pakraca na mjesec dana, zatim u prostore umjetničke organizacije Format C u Osijeku.

 

Nikad dosad održanom međunarodnom izložbom minijatura na području Požeško-slavonske županije želi se promicati kulturna i povijesna baština susjednih gradova Lipika i Pakraca te upriličiti nikad proslavljenu stogodišnjicu Kursalona u Lipiku, koja se trebala održati 1993. godine što se vidi po izradi prigodne poštanske marke RH.
Izložba je na međunarodnoj razini jer je u to doba vladalo razdoblje belle epoque u Lipiku i Pakracu, za čije je ostvarenje zaslužna izgradnja željezničke pruge Pakrac-Lipik- Barcz koja se potom spojila na prugu do Beča. Uz povezanost željezničke pruge, kulturno-povijesna veza očituje se u samoj izgradnji neorenesansnog Kursalona koji je mađarski arhitekt Gustav Rath izgradio gotovo kao repliku bečkog.
Cilj je izložbe nastojati rekonstruirati kulturni i turistički prosperitet koji je nekoć odlikovao navedene zemlje.
Program će obrazovati i informirati lokalnu i svjetsku javnost o ovoj, ratom prekinutoj, kulturno-povijesnoj vezi, te ju simbolično obnoviti kroz likovno- kulturnu suradnju.
Izložba će promicati i povezati mlade likovne umjetnike ispod 35 godina na međunarodnoj razini te upoznati javnost s umjetnicima Hrvatske, Mađarske i Austrije te povezati publiku s područja zemalja Europske unije
Izložbom ćemo ujedno prikazati i današnju interpretaciju medija minijature s područja država članica bivše Austro-Ugarske (Hrvatska-Austrija-Mađarska). Zemlje povezuje dizajn, kultura te povijest.
Uz obnavljanje bivših prosperitetnih veza, želi se ujedno i revitalizirati ratom zahvaćeno područje te unijeti kulturni dinamizam u Požeško-slavonsku županiju, a naročito u ruralna područja Hrvatske kojima manjka likovno-kulturnih aktivnosti i događaja.
 
OBRAZLOŽENJE:
 
Osim razvoja kulturno-likovne scene i predstavljanja kulturno-povijesne baštine Lipika i Pakraca, ovaj program predstavlja ulaganja u kulturnu budućnost mladih i ruralnih područja.
Na više razina pridonosi razvoju likovne umjetnosti i njihovih autora te muzejsko-galerijskih djelatnosti.
Za razliku od ostalih izložbi minijatura na međunarodnoj razini, ova će se odvijati u jedinstvenom prostoru za koju imamo JEDINU i jedinstvenu priliku jer u srpnju 2016. godine kreću radovi na obnovi objekta. Izložba ima priliku doživjeti dramatičan početak i trebala bi poslužiti kao podsjetnik na davna vremena belle epoque ne samo grada Lipika i Pakraca, već i ostalih država i gradova dotaknutih ovom vezom.
Ova izložba od posebnog je značaja jer služi kao početna i prva od mnogih koje se planiraju te je jedinstvena po tome što se više neće nalaziti u okruženju kakvom će biti održana sada.
Na taj način možemo postići maksimalan efekt i izvući ono najbolje iz publike i sudionika izložbe te pomoći razvijanju likovno-kulturno-povijesne svijesti.
Zajednica time dobiva ne samo generaciju kulturno osviještenih ljudi, već i generaciju mladih ljudi svjesnih svoje povijesno-kulturne baštine.