Marichoo

15450907_1378760938803016_901231016_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAZIV RADA:
“Penetracije”

 

OPIS RADA:
Penetriraju u naš krevet, u naš dom, našu školu, naš park, naš trg, naš mozak, naše misli, naše utrobe, naše maternice.

 

AUTORICA:
Marichoo

 

TKO JE MARICHOO?
Marichoo je, nije nikakva tajna: Marija Knezić i sada će se prebaciti u prvo lice…Ja sam ilustratorica i (povremena) dizajnerica a negdje između pokušavam ugurati i umjetnost. Ne volim etikete jer ograničavaju… kod mene se ta tri područja: umjetnost, dizajn, ilustracija uvijek nekako prožimaju i zato mi se tako teško odlučiti na samo jedno tj. mislim da niti nema potrebe odlučiti se na samo jedno.

 

TEMATIKA, STIL, TEHNIKA, INTERESI?
Trenutno sam najviše fokusirana na ilustraciju. Tijekom studija sam se bavila instalacijama koje su bile tehnički i operativno zahtjevne te me to dosta iscrpljivalo tako da sada zaista uživam u formi ilustracije. Ilustraciju uvijek počinjem na old school način; od crteža pa zatim tuša i pera, a onda slijedi digitalno obrađivanje.  Što se tiče tematike, kod ilustracija se nekako zadržavam na „lakšim“ temama, motivima koji su mi estetski zanimljivi…najčešće su prikazi djevojaka, ženskog tijela, dijelova tijela… za mene je tijelo sve….To naravno povlači za sobom neki erotizam, seksualnost…U zadnje vrijeme pravo otkriće su mi gif-ovi, tako jedna zabavna, jednostavna, a efektna forma.
Što želim time postići?
Ni sama nisam sigurna, jednostavno uživam u procesu i dopuštam da me odvede gdjegod.

 

PLAKATIRANJE-VIZKULTURA?
PlakatiranjeČetvrtkom predstavljaju autorski projekt iz sfere vizualnog komuniciranja putem plakata koji posebno za Vizkultura.hr rade domaći i regionalni autori.
Vizkulturu pratim već dugo, imaju jako kvalitetan sadržaj i „Plakatiranje“ mi je uvijek bio zanimljiv projekt, jedan na kojem bih i ja rado sudjelovala. Iz tog razloga sam ih odlučila kontaktirati i tako se desila ova suradnja. S njihove strane nije bilo nikakvih zahtjeva što se tiče teme, tehnike…imala sam potpunu slobodu što je istovremeno oslobađajuće i ograničavajuće. Za inspiraciju nisam trebala tražiti dugo; dovoljno je samo pogledati oko sebe i vidjeti u kakvom društvu živimo i što se trenutno događa. Kao što se može iščitati iz opisa plakata frustrirana sam trenutnom klimom u Hrvatskoj gdje razne konzervativne institucije, udruge, struje… nasilno zadiru tj. penetriraju u našu intimu, naš krevet, naš dom, mozak…brine ih  tko s kime i kako spava, žele nas prisilno savjetovati o ljubavi i braku prije stupanja u isti, uvlače se u škole, i javne prostore gdje im nije mjesto, svojataju ono što nije njihovo; bilo da se radi o parkovima ili ženskim utrobama.
 
PORUKA? NEŠTO DODATNO O RADOVIMA ŠTO BIH VOLJELA REĆI? CILJEVI?
Moja poruka? „Nemoj stati.“ Radi, trudi se održavati neki kontinuitet ma koliko teško bilo zbog drugih obaveza, posla, svakodnevice. I nemoj stremiti ka savršenstvu. Better done than perfect.
Nemam puno za dodati o svojim radovima, najbolje ih je vidjeti. A ciljevi? Imam puno ciljeva i ideja za buduće projekte…a premalo vremena. Tu ću morati ostati malo tajnovita i ostaviti nešto i za sljedeći intervju, zar ne?

 

GDJE TE SE MOŽE NAĆI, VIDJETI, KONTAKTIRATI?
Oh, gdje me se ne može naći? Hahaha… Na puno sam mjesta, imam svoj web, Behance, Instagram, Facebook, nedavno sam napravila Tumblr i ako izmisle još jednu društvenu mrežu na kojoj se mora biti, mislim da ću se ubiti hahaha! Nemojte mi reći za Snapchat!
Sad za „ozbiljno“… možete me pratiti na Instagramu www.instagram.com/themarichoo/, to najčešće apdejtam, a najbolji pregled svih mojih radova i projekata možete vidjeti na mojoj stranici marichoo.com  i na Behanceu www.behance.net/marichoo.

 

LOKACIJA PLAKATA:
Plakat će sljedećeg tjedna biti postavljen u izlog Kina Europa u prolazu sestara Baković.