Ivona Jurić

Tulipa Negrita

Ivona Jurić za bashART povodom programa ‘Dan botaničke ilustracije i umjetnosti’.

Ivona Jurić slikarica je mlađe generacije, zapažena još tijekom svog studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na kojoj je 2010. godine dobila Nagradu ALU za izniman uspjeh tijekom studija i diplomski rad. Također, dobitnica je Nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2013. godine. Njenim radovima dominira pejzaž, ona slika snagu prirode i njene mijene, a osim temom, bliska je botaničkoj ilustraciji i umjetnosti načinom izvedbe radova.
Minucioznost crteža i preciznost poteza, osim navedenog, razlog je što smo joj pristupili s idejom da naslika motiv koji će se koristiti za izradu vizualnog identiteta Dan botaničke ilustracije i umjetnosti.

 

bA: Naslikala si motiv koji je Saša Stubičar koristio pri dizajniranju vizualnog identiteta ‘Dan botaničke ilustracije i umjetnosti’. Koliko ti je to iskustvo bilo izazovno?
I.J.: Veselila sam se tome, a izazov je bio izabrati motiv. I tako dok sam slikala taj cvijet, Tulipa Negrita, tiho sam u sebi priželjkivala da me netko nazove i zatraži da ilustriram cijelu knjigu, punu botaničke ilustracije. Zapravo jako mi je drago da me je Nikolina Zanetti kontaktirala i predložila suradnju.

 

bA:Koliko je zadana tema bliska s onim što inače radiš?
I.J.: Motivi iz prirode su čest motiv na mojim slikama, tako da mi je zadatak bio vrlo blizak. Bilo mi je zadovoljstvo

 

bA:Kako bi ti definirala botaničku ilustraciju i umjetnost?
I.J.: Botanička ilustracija povezana je s Botanikom, znanošću koja proučava biljke. Botaničari proučavaju rast biljaka, razmnožavanje biljaka i Botanika ima svoja područja. Znači radi se o proučavanju biljaka i mnogih njihovih osobitosti. Nekada je to bilo vezano uz prehranu, nekada uz lijekove i naravno potrebno je raspoznati jedan cvijet od drugoga pa od toga polazi potreba za vizualnom bilješkom onoga što promatramo.

 

bA:Ivona, koji su tvoji trenutni pothvati, što te zaokuplja?
I.J.:U ovom trenutku crtam, slikam i planiram manje slikarske izlete.

 

bA:Možemo li te očekivati na Danu botaničke ilustracije i umjetnosti?
I.J.: Možete. Sudjelujem na danu botaničke ilustracije i umjetnosti.

 

Više o umjetnici možete pronaći na njezinoj službenoj stranici:
http://www.ivonajuric.com/