UMJETNOST U ZAJEDNICI


‘Umjetnost u zajednici’ naziv je inicijative kojom su pozvani učitelji i nastavnici Likovne kulture ili Likovne umjetnosti te učenici osnovnih i srednjih škola kako bi svojim radovima ispunili očekivane ciljeve:
osvijestiti ulogu umjetnosti i njeno uključenje u širu društvenu zajednicu, potaknuti učenike te im omogućiti da vizualno izraze svoje emocije s obzirom na novonastale okolnosti u zemlji (pandemija virusa Covid -19, potresi i sl.).

Umjetnost je uvijek imala vrlo važnu ulogu u društvenoj zajednici – poticala je solidarnost i zajedništvo, podizala svijest i moral o pripadnosti društvenoj zajednici, razvijala toleranciju prema svim sudionicima. U skladu s tim ulogama umjetnosti, likovna su djela morala prikazati da likovna umjetnost to zaista i može učiniti, a posebno u ovim izazovnim vremenima.

Inicijativi su se odazvali učenici i nastavnici iz svih krajeva Hrvatske (Sesvete, Požega, Zadar, Split, Čakovec, Pašman, Lužani, Oriovac i dr.), a njihovi radovi odgovaraju ključnoj svrsi inicijative.

Zahvaljujemo svim učiteljima i nastavnicima koji su pružili podršku svojim učenicima pri izradi njihovih likovnih djela. Vaša pomoć i podrška iznimno su važne za razvoj učeničkih sposobnosti i motivacije za daljnjim razvojem i radom. Učenicima zahvaljujemo na iznimnom trudu te zanimljivim i kreativnim radovima kojima će zasigurno utjecati na svoju širu zajednicu. Očekujemo i vjerujemo da će i svojim budućim radovima nastaviti i dalje promovirati umjetnost kao vrlo važnu sastavnicu društva.

Online izložba bashARTa ‘UMJETNOST U ZAJEDNICI’ prezentirat će likovne radove učenika koji najbolje odgovaraju temi i svrsi naše inicijative.


Izložbu možete pogledati OVDJE.



Odabrani izlagači:
Osnovna škola Kuršanec, Čakovec
Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević, Oriovac
Osnovna škola Ljudevit Gaj, Lužani
Katolička OŠ, Požega
Osnovna škola Milana Langa, Bregana (Zagrebačka županija)
Osnovna škola Mertojak, Split
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar
Osnovna škola braće Radića Pakrac



Napomena:
S obzirom na manji odaziv, izložba će ostati u online obliku.




Autor teksta: Ivan Tutić
Sponzori: FOTOimago