Dan botaničke ilustracije i umjetnosti

 

Danom botaničke ilustracije i umjetnosti želi se skrenuti pažnja na botaničku ilustraciju, botaničku umjetnost i njene grane suvremenu botaničku umjetnost (contemporary botanical art) i slikanje cvjetnih motiva (floral art, floral painting) te istaknuti koliko su to još nedovoljno istražena i formirana područja u Hrvatskoj u usporedbi s ostatkom Europe i svijeta. Program ima za cilj upoznati javnost i stručne osobe s područja umjetnosti i botanike s ovim problemom i aktivno sudjelovati u  njegovom rješavanju. Stvaranje prve hrvatske knjige botaničke ilustracije i umjetnosti mladih hrvatskih autora, educiranje uže i šire publike o tom području te promoviranje hrvatske botaničke ilustracije i umjetnosti samo su neki od načina. Uspostavit će se međunarodna suradnja, suradnja stručnih institucija, stvoriti opća sinergija umjetnika i znanstvenika, kao i autora, konzumenata i svih zainteresiranih.

 

Program ima za svrhu:
• ukazati na problematiku nedostatka informacija o botaničkoj ilustraciji i umjetnosti u Hrvatskoj
• istaknuti potrebu za stjecanjem naobrazbe iz botaničke ilustracije, praktične i teorijske
• educirati o karakteristikama botaničke ilustracije i umjetnosti
• promovirati suvremenu hrvatsku botaničku ilustraciju i umjetnost
• ojačati ilustratorsku i umjetničku scenu u Hrvatskoj
• potaknuti suradnju hrvatskih umjetnika i botaničara
• stvoriti prvu hrvatsku knjigu botaničke ilustracije i umjetnosti mladih hrvatskih autora

 

Izložba će prezentirati umjetničke radove hrvatskih autora 27. svibnja 2017.godine u Galeriji Laval Nugent  i izložbenom paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu.
Likovnom kolonijom će se potaknuti hrvatski umjetnici i botaničari na suradnju i time se uključiti u rješavanje problema nerazvijenosti područja botaničke ilustracije u Hrvatskoj stvaranjem prve hrvatske knjige botaničke ilustracije i umjetnosti mladih hrvatskih autora.
Poseban gost programa, dr. Hans Walter Lack, predavač na Freie Universität Berlin, voditelj Botaničkog Vrta i Botaničkog muzeja pri istom sveučilištu, vodeći stručnjak na području botaničke ilustracije, pisac stručne i popularne literature iz botanike, upoznati će publiku s navedenim područjem i svojim djelovanjem te se osvrnuti na stanje botaničke ilustracije i njen status u Europi.

 

Krajnji cilj programa je predstavljanje kvalitete rada domaćih autora te razvoj i pozicioniranje hrvatske botaničke ilustracije i umjetnosti na svjetskoj sceni.

 

Ilustracija : Ivona Jurić
Vizualni dizajn: Saša Stubičar